Η δική μου πόλη 2015

[vc_row][vc_column width=»1/1″][rev_slider_vc alias=»home»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποκλειστικά για παιδιά Δημοτικού, ηλικίας 8-12 ετών, διεξήγαγε για πρώτη φορά ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός WRO Hellas με την υποστήριξη του ΟΤΕ και της COSMOTE. O διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) και την ένταξή της στο σύστημα  διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών στην Ελλάδα.

Ο Διαγωνισμός με θέμα «Η δική μου πόλη»,  διήρκεσε από τα τέλη Οκτωβρίου 2014 έως τον Φεβρουάριο 2015 και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, με τη βοήθεια της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στόχο είχε να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά και δασκάλους και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, να αναπτύξουν το ταλέντο τους, τη φαντασία τους και τις επιστημονικές τους δεξιότητες για να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο η οποία θα  προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού «H δική μου πόλη». Η αξιολόγηση του έργου κάθε ομάδας, αποτελούμενης από 3 έως 6 μαθητές, πραγματοποιήθηκε από επιτροπή έγκριτων  επιστημόνων με κριτήρια τη σύλληψη της ιδέας, τον προγραμματισμό, την κατασκευή, την παρουσίαση, τη λειτουργία της Ομάδας και το σχεδιασμένο video (animation) με το λογισμικό Scratch.

Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της WRΟ Hellas κος Ι. Σομαλακίδης: «Έχει αποδειχθεί σε χώρες όπως στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ότι η μέθοδος STEM μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ενθάρρυνση εμπλοκής των παιδιών σε διαδραστικές δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει αυτές τις εξελίξεις και κρίνω ότι μέσω ειδικών δράσεων μπορεί να ενταχθεί η μέθοδος αυτή στην ελληνική εκπαίδευση».

Η κα Ντέπη Τζιμέα, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε σχετικά: «Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, o ΟΤΕ και η COSMOTE συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών από νεαρή ηλικία και στην εξοικείωση τους με τις νέες τεχνολογίες. Αυτά είναι πλέον και τα απαραίτητα εφόδια για την επαγγελματική σταδιοδρομία της νέας γενιάς».

Ο ΟΤΕ και η COSMOTE στο πλαίσιο της χορηγίας τους αναπτύσσουν μια σειρά δράσεων προβολής και επικοινωνίας του διαγωνισμού, ενώ Χορηγός επικοινωνίας του προγράμματος ήταν ο ΟΤΕ TV. Μεταξύ άλλων, οι δύο εταιρείες κάλυψαν τα έξοδα συμμετοχής όλων των σχολείων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ διέθεσαν και τα έπαθλα των νικητριών ομάδων.[/vc_column_text][vc_raw_html]

JTNDaWZyYW1lJTIwd2lkdGglM0QlMjI1NjAlMjIlMjBoZWlnaHQlM0QlMjI0MDAlMjIlMjBzcmMlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRnd3dy55b3V0dWJlLmNvbSUyRmVtYmVkJTJGbWFpdlNWT2szTGclMjIlMjBmcmFtZWJvcmRlciUzRCUyMjAlMjIlMjBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4lM0UlM0MlMkZpZnJhbWUlM0U=

[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/1″][vc_accordion type=»toggle» style=»one» size=»small» active_tab=»false»][vc_accordion_tab title=»Κανόνες»][vc_column_text]Το project το οποίο θα παρουσιάσει η κάθε ομάδα, θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο δύο αυτοματισμούς (μέσω δύο αισθητήρων) και όχι περισσότερους από τέσσερεις.

Κίνηση μέσω αυτοματισμών με χρήση μοτέρ: Κατ’ ελάχιστο 1 μοτέρ και όχι περισσότερα από 2.

Αισθητήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την κάθε ομάδα:

o       Αισθητήρας κλίσης (WeDo)

o       Αισθητήρας κίνησης (WeDo)

o       Αισθητήρας ήχου (Μικρόφωνο Υπολογιστή)

Η σύνδεση των αισθητήρων με τον υπολογιστή γίνεται μέσω Hub (WeDo) – USB σύνδεση (εκτός από τον αισθητήρα ήχου που είναι το μικρόφωνο του Η/Υ).

Χρήση μοτέρ μέσω μπαταρίας (battery pack) για κίνηση μηχανικών μερών (ΟΧΙ των αυτοματισμών) : ελάχιστα 0, μέγιστα 2

Σε κάθε περίπτωση ο μέγιστος αριθμός μοτέρ (είτε μέσω Hub για αυτοματισμούς ή μη, είτε μέσω μπαταρίας) δε πρέπει να ξεπερνά τα 3 μοτέρ. (μέγιστος αριθμός μοτέρ: 3)

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ


ΕΠΕΙΔΗ:

Το HuB υποστηρίζει την σύνδεση ενός αισθητήρα και ενός μοτέρ KAI Ο διαγωνισμός απαιτεί κατ’ ελάχιστο δύο αυτοματισμούς.

ΤΟΤΕ:

Όσοι λοιπόν χρησιμοποιούν ως αισθητήρες το μικρόφωνο του υπολογιστή (ως αισθητήρα ήχου) και έναν από τους δύο αισθητήρες του WeDo (κλίσης ή κίνησης) τότε μπορούν να υλοποιήσουν project χρησιμοποιώντας ένα Hub.

Γιατί μια φορά το μοτέρ θα κινείται με τη χρήση του μικροφώνου ως αισθητήρα και μια φορά με τη χρήση του αισθητήρα WeDo (κλίσης ή κίνησης).

Στην περίπτωση που το project απαιτεί και τους δύο αισθητήρες WeDo σε αυτή τη περίπτωση οι μαθητές θα επιδείξουν τους δύο αυτοματισμούς κουμπώνοντας στο Hub πρώτα τον ένα αισθητήρα (WeDo) για να παρουσιάσει τον πρώτο αυτοματισμό και στη συνέχεια θα ξεκουμπώσει τον υπάρχοντα αισθητήρα και θα κουμπώσει τον άλλο αισθητήρα (WeDo) για να κάνει επίδειξη του άλλου αυτοματισμού.

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και σε περίπτωση χρήσης 2 μοτέρ και αισθητήρα μέσω ενός Hub.

ΕΠΕΙΔΗ:

Το Scratch δεν υποστηρίζει να συνδεθούν δύο Ηub σε ένα Υπολογιστή.

ΤΟΤΕ:

Στην ομάδα όπου το project απαιτεί τέσσερις αυτοματισμούς χρησιμοποιώντας δύο μοτέρ (η ανώτερη επιτρεπόμενη συμμετοχή) σε αυτή τη περίπτωση, η ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει δύο Hub συνδεδεμένα το καθένα σε ένα υπολογιστή. (Συνολικά 2 hub σε 2 Η/Υ)

Τέλος, η κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει το πολύ δύο ακόμη μοτέρ για κινούμενα μηχανικά μέρη πχ σιντριβάνι συνδεδεμένα με μπαταρία.

Αυτά βαθμολογούνται στη κατηγορία της κατασκευής (βλέπε κριτήρια βαθμολογίας) και όχι στους αυτοματισμούς.

Προσοχή!!! Ο μέγιστος αριθμός μοτέρ για όλο το project είναι 3 (1 ή 2 για αυτοματισμούς + 2 ή 1 για κίνηση μηχανικών μερών αντίστοιχα)

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=»Απαραίτητος εξοπλισμός»][vc_column_text]Η βάση (δομή) της κατασκευής είναι τα γνωστά τουβλάκια LEGO. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάθε τουβλάκι το οποίο έχουν στα σπίτια τους.

Σε κάθε περίπτωση εάν δεν διαθέτουν καθόλου LEGO τουβλάκια, προτεινόμενα υλικά είναι:

Λογισμικό Προγραμματισμού

Ο προγραμματισμός για τους αυτοματισμούς αλλά και για τη δημιουργία σεναρίου/animation θα γίνει με το δωρεάν ανοιχτό λογισμικό Scratch: http://info.scratch.mit.edu/WeDo/Tutorial

Διαδραστικότητα

Οι ομάδες πρέπει να ετοιμάσουν μέσω του Scratch την εικονική παράσταση ενός από τους αυτοματισμούς. Εάν για παράδειγμα ο αυτοματισμός είναι ένα πουλί το οποίο κουνά τα φτερά του χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα κλίσης, η ομάδα μπορεί να σχεδιάσει στον Η/Υ της ένα πουλί, χρησιμοποιώντας το Scratch, και αλλάζοντας θέση του αισθητήρα κλίσης το πουλί να κουνά τα φτερά του.[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=»Παραδείγματα κατασκευών LEGO Education WeDo»][vc_raw_html]

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

[/vc_raw_html][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=»Workshops»][vc_column_text]

Ο WROHellas στην προσπάθεια εισαγωγής της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην υποχρεωτική εκπαίδευση και στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής «Η Δική μου Πόλη» υποστηρίζει το έργο των εκπαιδευτικών καθώς και τους γονείς των παιδιών που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και διοργανώνει ΔΩΡΕΑΝ Σεμινάρια Εκπαίδευσης στη χρήση του Scratch με τo εκπαιδευτικό πακέτο WeDo της LEGO.

Τα workshops πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους καθώς και πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς. Τα ενημερωτικά σεμινάρια απευθύνονται σε όλους όσους ενδιαφέρονται από την κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να λάβουν μέρος. ΄Ηδη, συνδυάζονται με προγράμματα εκπαίδευσης σε όλους όσους θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό με σκοπό την άρτια προετοιμασία τους. Αυτό γίνεται στις πόλεις – έδρες σε κάθε περιφέρεια της επικράτειας. Μπορείτε να ενημερωθείτε πατώντας στο βέλος δεξιά του μενού Workshops και να επιλέξετε την περιφέρεια στην οποία βρίσκεστε. Πιο συγκεκριμένα:

Θεσσαλία:

 • Βόλος 25/11/2014, ΣΔΕ Βόλου
 • Τρίκαλα, 28/11/2014, 1ο ΕΠΑΛ
 • Καρδίτσα, 5/12/2014, 13ο Δημοτικό

Δυτική Ελλάδα:

 • Πάτρα, 26/11/2014, Πειραματικό Παν/μίου Πατρών
 • Αγρίνιο, 27/11/2014, 16ο Δημοτικό
 • Αγρίνιο, 4/12/2014, 16ο Δημοτικό

Ανατ. Μακεδονία και Θράκη:

 • Ξάνθη 27/11/2014, 14ο Δημοτικό
 • Αλεξανδρούπολη, 28/11/2014, 1ο Πειραματικό Δημοτικό
 • Δράμα, 3/12/2014, 1ο ΕΚ

Κεντρική Μακεδονία:

 • Σέρρες, 2/12/2014, Πειραματικό Δημοτικό
 • Ανατ. Θεσσαλονίκη, 5/12/2014, 1ο Πειραματικό ΑΠΘ

Νότιο Αιγαίο:

 • Ρόδος 13/12/2014, 2ο Πειραματικό Δημοτικό

Στερεά Ελλάδα:

 • Λαμία 9/12/2014, 6ο Δημοτικό Σχολείο
  Ηπείρου

Πελοποννήσου

Αττική:

Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς στην Αθήνα καθώς και τους γονείς που επιθυμούν να διαγωνιστούν με ομάδες επιλογής τους, πραγματοποιούνται σεμινάρια στις εγκαταστάσεις του WROHellas, Κατεχάκη 52, τις ακόλουθες ημέρες:

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=»Περιφερειακοί»][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=»Τελικός διαγωνισμού Η δική μου πόλη 2015″][vc_column_text]

Ο Πανελλήνιος διαγωνισμός «Η δική μου πόλη» διεξήχθηστην Αθήνα στους χώρους της Ελληνογερμανικής Αγωγής το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015. 

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][/vc_accordion][vc_separator height_2=»0″ height=»50″ show_border=»no_border»][vc_icon_text title=»LEGO WeDo Scratch» icon=»krown-icon-school» style=»two» target=»_self» href=»http://stem.edu.gr/?p=6179″]

Ο STEM Education έχει δημιουργήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα LEGO WeDo Scratch. Τα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές δημοτικού που θέλουν να συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δημοτικού.

[/vc_icon_text][/vc_column][/vc_row]

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!